top of page
Keresés

Saláta törvény - kontra biztonsági kamera kezelés - NINCS többé 3 nap

Ma még sokaknak okoz problémát a biztonsági kamera felvételek 3 munkanapig történő kezelése. Valljuk be, ismerjük a szabályt, de nem tartjuk be. A jó hír, hogy a közeljövőben a GDPR miatt a törvényalkotó 76 másik törvénnyel együtt az Szvtv-t is módosítja, és megszűnnek az előre definiált adatkezelési határidők. Igen! Igen!


Az összes határidő megszűnik. Nincs többé 3, 15 vagy 30 munkanap. Annyi ideig lehet majd tárolni a képeket amíg az adatkezelő saját maga meghatározza.

Természetesen a GDPR elvárásait be kell tartani és az adatkezelés megkezdése előtt tájékoztatni kell az érintetteket, valamint a saját magunk által megszabott időintervallum leteltével le kell majd törölni az adatokat.


Adatkezelő - Adatfeldolgozó


Másik nagy újítása lesz a módosításnak, hogy nem lesz automatikusan Adatkezelő a biztonsági kamera kezelője. A biztonsági cégek megfelelő szerződés mellett maradhatnak adatfeldolgozók és így mentesülhetnek a rendelet közvetlen büntetési következménye alól.

A saláta törvény egyelőre még csak előterjesztés formában létezik és már most is érte jó pár kritika, többek között a NAIH részéről is. Bízunk benne, hogy a törvényalkotók hamarosan felülvizsgálják és a parlament is megszavazza a módosításokat, hogy a törvényi anomáliákat rendezni tudjuk végre.



4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page