top of page

Hatósági megkeresés szolgáltatás

Amennyiben a szervezete mint adatkezelő korábban elkövetett vanalmilyen adatvédelmi incidenst, amiről Ön nem is tud, akkor lehet, hogy a NAIH-tól kapott hivatalos megkeresés alapján értesül. A megkeresésre általában a Hatóság 15 napválaszadási határidőt szab meg. 

 

Ebben az időszakban segítünk mi!

 

Lehet a szervezete kiadott adatot, miközben nem kellett volna, vagy nem megfelelően kezelt egy érintetti megkeresését, törölt valamit, amit nem kellett volna vagy pont nem törölte le az adatot a meghatározott időn belül.

 

Feltett a hatóság 10-15 kérdést? Nem tudja mi lenen a jó válasz? Nem tudja, hogy egyáltalán rendelkezik-e a kért dokumentummal vagy nyilvántartással?

 

Megmagyarázzuk melyik dokumentum micsoda. Frissítjük a dokumentációt figyelembe véve a Hatósági megkeresését. 

 

Sajnos az elkövetett esetleges hibákat már mi sem tudjuk semmissé tenni, de szükséges esetben adatvédelmi szakjogász bevonásával segítünk önnek a halmazati büntetés elkerülésében. 

 

Amiben segítünk

  • NAIH adatszolgáltatási kötelezettség válaszok megadása

  • NAIH kérdésekre mi megírjuk a válaszokat 

  • A szükséges jegyzőkönyveket elkészítjük 

  • Állásfoglalást biztosítunk az adatkezelés jogalapjáról és céljáról 

  • Megindokoljuk a jogos érdek mentén történő adatkezelési tevékenységet 

  • Javaslatot teszünk a javító intézkedésre, hogy többet ilyen ne forduljon elő

Kinek ajánljuk?

Annak, akit

  • a Hatóság megkeresett, 

  • ügyvédi felszólítást kapott. 

  • a panaszos következő lépésként az adatvédelmi hatósághoz történő bejelentést lebegteti meg a panaszában. 

Miért jó?

Elkerülhető vagy csökkenthető a hatósági pénzbüntetés. Amennyiben ügyvédi megkeresésről van szó, akár a feljelentést is el lehet kerülni. 

Hatósági hozzáállás

Tapasztalataink alapján a Hatóság kifejezetten értékeli, hogyha a megkeresése nyomán a vizsgálat alatt az Adatkezelő már javítja a hibát, viszont kifejezetten nem értékeli, ha az adatkezelő passzívan megvárja a hatósági határozatot. 

Mit ne csináljunk!

Megkeresés esetén nem jó pökhendi módon hozzáállni: NE ez legyen a válasz: „de mindig így csináltuk, nincs benne semmi kérdés, nem tudjuk másképp megoldani, elképesztő erőforrás lenne...”

Miért a Gill & Murry?

Több mint 20 éves Információbiztonsági és menedzsment tapasztalattal rendelkezünk. Már számos GDPR Hatósági folyamatban részt vettünk. Van olyan partnerünk, aki bejelentett a hatóságnak egy eseményt határidőben, megfelelően megindokolva az adatkezelési tevékenységet és a hatóság NEM büntette meg, csak figyelmeztetést kapott. 

 

Az incidenskezelés a hatósági megkeresések megválaszolása mellett teljes GDPR auditban, felkészítésben is nagy tapasztalattal rendelkezünk, számos szervezetnél látjuk el a DPO (Adatvédelmi Tisztviselő) és IBF (Információbiztonsági Felelős) pozíciókat.

 

Segíthetünk Önnek a bíráság elkerülésében, csökkentésében. 

bottom of page