top of page
Keresés

DPO Klub 2022.09.21 – Mesterséges intelligencia

A legutóbbi találkozó sikerült a Covid után talán a legjobban, közel 40-e voltak személyesen jelen és egy jövőbe mutató témát beszéltünk át.


Rögtön az elején heves kérdés özönt kaptam – kezdte Sándor Zsolt a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – hogyan is működik a mesterséges intelligencia. Tisztáztuk a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia típusok definícióit és elkezdtük megfejteni a NAIH határozatát.


Amit mindenképpen meg kell tanulni, hogy a NAIH azt várja el jogos érdek mentén történő adatkezelés esetében, hogy az Érintett tiltakozhasson az adatkezelés megkezdése előtt és ebben az esetben meg se kezdődjön az adatkezelés. – hívta fel a figyelmet Sándor Zsolt – Értelmeztük, hogy a NAIH az új technológiák használata esetében az érdekmérlegelés és az adatkezelés felülvizsgálatát elvárja, hogy felülvizsgáljuk.


Beláttuk közösen, hogy egy adatkezelés előtt elkészített érdekmérlegelés és hatásvizsgálat teljesen más alapokon nyugszik, mint egy felülvizsgálati. A felülvizsgálatnál már felhasználhatjuk az érvelésben az adatkezelés során szerzett tapasztalatokat és adatokat az igazoláshoz. Számos kérdés merült még fel a MI használatával kapcsolatosan és igazán jót vitatkoztunk a jogalapok és az érvek alkalmazásáról.


Talán az fő témán kívül a legérdekesebb az egyik résztvevő megjegyzése a SPAM rendszerek GDPR kezeléséről volt. A SPAM rendszer is csak egy automata döntéshozatal, aminek igen is lehet következménye a felhasználóra nézve.


Bízom benne, hogy egy következő alkalommal ezt a témát is feldolgozzuk – zárta Sándor Zsolt.

19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page